2014. október 28., kedd

Sütőtököt mindenkinek!

sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.
Fűszeres sütőtökpürét készíthetünk sültek mellé isFűszeres sütőtökpürét készíthetünk sültek mellé is
A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is: a „kobakosok” egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.
Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok kedvelt eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség. Hazánkban is nagyon régóta termelik, általában a kukoricásban volt a helye. A második világháború után néptápláléknak számított. A legjobb ízű sütőtök Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.
A répatortához hasonlóan tortát is süthetünk belőle, akár sok csokival...A répatortához hasonlóan tortát is süthetünk belőle, akár sok csokival...
Élettani előnyei
sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.
Egészséges és kalóriaszegény a sütőtökEgészséges és kalóriaszegény a sütőtök
A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.
A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.
Nem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökbőlNem csak bébipapinak való, izgalmas leves is készülhet sütőtökből
A konyhában
Előnyei közé tartozik, hogy jól eltartható (de csak nyersen!), és sok más zöldséggel, gyümölccsel ellentétben az sem árt neki, ha megcsípi a dér, sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.
A nevéből ítélve a sütőtök sütve a legismertebb, ilyenkor a benne felhalmozódott cukor karamelles ízt kölcsönöz neki, és szétomlik a szánkban.
Sütőtökkenyér :)Sütőtökkenyér :)
Sütésre főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, ami viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.
A sütőtök kimondottan ízletes sáfránnyalcurryvelszerecsendióvaltökmagolajjal, de akárkardamommalkókusztejjel, édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel.
Magja fogyasztható salátában vagy müzliben, megsütve pedig nagyon jó ropogtatnivaló, és ki ne hagyjuk a tökmagolajat, amit inkább ízesítőként használjunk salátákhoz, levesekhez, mártogatókhoz. Nem csak nagyon finom és karakteres, de rendkívül egészséges is.
Tölteléknek is remek pitébe, rétesbeTölteléknek is remek pitébe, rétesbe
Sütőtökturmix
Hozzávalók:
sütni való tök
barna cukor vagy méz
fahéj
gyömbér
Elkészítés: A megsütött tök húsából tegyünk egy keveset egy turmixgépbe. Adjunk hozzá barna cukrot vagy pár csepp mézet, egy csipetnyi fahéjat és gyömbért. Alaposan mixeljük össze, és máris fogyaszthatjuk.
Sütőtöktorta
Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:
10 dkg háztartási keksz
3 tojásfehérje
10 dkg dió
12 dkg barnacukor
A töltelékhez:
kb. 1 kg sütőtök
2 evőkanál tej
2 tojás
15 dkg barnacukor
fél-fél mokkáskanál só
őrölt bors
szerecsendió
fahéj
szegfűszeg
0,3 dl whisky
Elkészítés: A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, magjait kikaparjuk. Héjastól nagyobb kockákra vágjuk, tepsire tesszük, és sütőben, közepes lángon megsütjük. Amíg kihűl, a kekszet és a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét habbá verjük, de mielőtt teljesen megkeményedne, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy 20-30 cm átmérőjű, enyhén kikent, morzsával behintett formába öntjük. Sütőben nagy lángon 15 percig sütjük. Ez idő alatt a sütőtököt meghámozzuk, és áttörjük. Az így kapott tökpüréhez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket és a whiskyt. A masszát az elősütött tésztára öntjük, majd közepes lángon 45 percig tovább sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése