2013. december 29., vasárnap

Zserbó-Klasszikus recept



Egyik nagy kedvencem, még gyerekkoromból!
Dédnagymamám mindig készített az ünnepekre, hagyományosan, kakaós bevonattal.
Igaz Én már a kényelmesebb változattal, torta bevonóval zárom a műveletet,  azért a régi ízek így is visszaköszönnek.
Ezért  nálam Karácsonykor ez a desszert kihagyhatatlan! ;)

Diós zserbó
Hozzávalók kb. 48 szelethez:
A tésztához:
1/2 dl tej
1 kockacukor
25 g élesztő
500 g finomliszt
250 g vaj/margarin
100 g porcukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 dl tejföl
A töltelékhez és a mázhoz:
300 g darált dió
200 g porcukor
1 citrom reszelt héja
300 g barack lekvár
200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a
tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.
A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30×40-es tepsit.
A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.
Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár
egyharmadával, és megszórjuk a cukros dió felével.
Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével,
aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap.
Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk.
1 órán át hagyjuk kelni.
180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal,
(hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk
egészen megdermedni.Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk.
Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti
kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk.
Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése